Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Ντόμινο» παθήσεων από χαλασμένα δόντια


«Ντόμινο» παθήσεων από χαλασμένα δόντια
  


14.07.2011

Ποια είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου, δηλαδή της φλεγμονής των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια μας, με την αρθρίτιδα, την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τη δυσκολία σύλληψης, ακόμη και τη στυτική δυσλειτουργία; Οπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, τα προβλήματα της υγείας των δοντιών δεν επηρεάζουν μόνο τη στοματική μας κοιλότητα.

Και αυτό γιατί, όταν η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα προχωρήσουν, εκτός του ότι καταστρέφουν τη βάση των δοντιών, επιτρέπουν επίσης σε επικίνδυνα βακτήρια να εισέλθουν στο κυκλοφορικό και να προκαλέσουν ένα «ντόμινο» συνεπειών σε πολλά όργανα του σώματός μας.

Ετσι, όπως υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές, στις γυναίκες με περιοδοντική νόσο τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στη μήτρα, με αποτέλεσμα να κάνουν πιο δύσκολη την εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων, καθυστερώντας περίπου δύο μήνες, κατά μέσο όρο, μία επιτυχή σύλληψη.

Γερμανική έρευνα, πάλι, αποδεικνύει ότι ανάμεσα στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι πιθανότητες περιοδοντικής νόσου είναι οκταπλάσιες. Ωστόσο, η αντιμετώπισή της φαίνεται ότι περιορίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το ίδιο ισχύει και με τον διαβήτη τύπου 2. Ερευνητές από το Εδιμβούργο υποστηρίζουν ότι, θεραπεύοντας τα προβλήματα των ούλων, μπορούν να περιοριστούν κάποιες επιπλοκές του διαβήτη, όπως τα προβλήματα όρασης.

Λιγότερο τεκμηριωμένη φαίνεται ότι είναι πάντως η σχέση της περιοδοντίτιδας με τη στεφανιαία νόσο. Αν και, σύμφωνα με σκοτσέζικη έρευνα, η διατήρηση της καθαριότητας των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ερευνητές, όπως ο καθηγητής καρδιολογίας Τζον Κλίλαντ, τονίζουν ότι «αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη αποδειχτεί».

Οι ερευνητές συνδέουν τα προβλήματα στα ούλα και με την γεροντική άνοια. Οι ασθένειες των ούλων προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο, που οδηγεί στη δημιουργία της αμυλοειδούς πλάκας, εξηγούν Αμερικανοί επιστήμονες από το Κολούμπια.

Οσον αφορά, τέλος, τη στυτική δυσλειτουργία, φαίνεται ότι η περιοδοντική νόσος εμποδίζει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο «χαλαρώνει» τα αιμοφόρα αγγεία και ενισχύει τη ροή του αίματος στα ανδρικά γεννητικά όργανα.


Μυρτώ Μπούτση

http://www.dimokratianews.gr/content/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου