Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παιδικά χαμόγελα γεμάτα υγεία

Παιδικά χαμόγελα γεμάτα υγεία
16.1.2011




Ενα παιδικό χαμόγελο μπορεί να σας γεμίσει χαρά. Οταν μάλιστα τα μικρά, χαριτωμένα, κατάλευκα δοντάκια χαίρουν άκρας υγείας, τότε τα γλυκά προσωπάκια των παιδιών είναι η πιο όμορφη εικόνα που σας φτιάχνει την ημέρα. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας υποφέρει από τα χαλασμένα δόντια του; «Τι πειράζει κι αν χαλάσουν τα δόντια του; Αφού θα αλλάξουν» θα μου πείτε. Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Η κ. Εφη Συρράκου, M.Sc., ειδική παιδοδοντίατρος, μας λέει ότι η τερηδόνα προσβάλλει δυστυχώς και τα δόντια των παιδιών και έτσι χαλάνε: «Η τερηδόνα είναι η συχνότερη μολυσματική νόσος των παιδιών στον κόσμο. Είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Προκαλείται από μικρόβια τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες των τροφών (όλων των τροφών και όχι μόνο των γλυκών!) και παράγουν οξέα. Οταν τα οξέα αυτά μείνουν στο δόντι περίπου είκοσι λεπτά ξεκινούν την αποδόμηση της σκληρής επιφάνειας (αδαμαντίνη) του δοντιού. Σταδιακά σχηματίζεται μια μικρή δίοδος μικροβίων, η οποία έπειτα από επαναλαμβανόμενες τέτοιες “επιθέσεις” οξέων εξελίσσεται σε κοιλότητα (τρύπα) στο εσωτερικό του δοντιού ή τερηδόνα. Παράγοντες που διαφοροποιούν την αντίδραση κάθε ατόμου στις “επιθέσεις” της τερηδόνας είναι εκτός από τα μικρόβια και τους υδατάνθρακες, η ποσότητα και η ποιότητα του σάλιου, η μορφολογία της αδαμαντίνης κ.ά.».
- Αποκτά ακόμη και ένα μωρό στοματικά μικρόβια;   Ναι, γιατί τα στοματικά μικρόβια μεταδίδονται στο παιδί από άτομα του κοντινού οικογενειακού περιβάλλοντος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η μετάδοση αυτών των μικροβίων γίνεται με το σάλιο του ενηλίκου: όταν χρησιμοποιούμε το ίδιο κουταλάκι ή το ίδιο ποτήρι με το μωρό, όταν φυσάμε το φαγητό του μωρού να κρυώσει, όταν βάζουμε την πιπίλα στο στόμα μας για να την καθαρίσουμε (!), όταν φιλάμε το μωρό.

Τροφές που χαλάνε τα δόντια Οι συνήθειες διατροφής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τερηδόνας. Μεγάλη σημασία έχει η συχνότητα κατανάλωσης γλυκών, δηλαδή τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα και άμυλα). Για να έχει το παιδί σας καλή γενική αλλά και στοματική υγεία πρέπει να έχει ισορροπημένη διατροφή.

- Μη μάθετε το παιδί στην καθημερινή κατανάλωση «πλαστικών» τροφών. Καραμέλες, γλειφιτζούρια, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκάκια, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, καλό είναι να δίνονται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

- Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη (υδατάνθρακες) σε ό,τι τρώνε τα παιδιά σας: διαβάστε την ετικέτα κάθε τροφής προτού την αγοράσετε. Σοκολατούχα ροφήματα, γλυκαντικά συμπληρώματα γάλακτος, παιδικά γιαούρτια και κάθε είδους παιδικά επιδόρπια περιέχουν τις περισσότερες φορές υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης.

- Εφαρμόστε κανόνες λογικής κατανάλωσης λιχουδιών: αμέσως μετά το μεσημεριανό είναι μία καλή ώρα, καθώς στο στόμα υπάρχει άφθονο σάλιο που ξεπλένει τη ζάχαρη.

- Προσφέρετε στα παιδιά για κολατσιό φρούτα, λαχανικά και τυρί. Θυμηθείτε ότι το καλύτερο ποτό για να ξεδιψάσει το παιδί είναι το νερό. Μην το μάθετε να ξεδιψάει με χυμούς, αναψυκτικά ή σοκολατούχο γάλα.

-  Περισσότερες πληροφορίες: www.pediatricdentist.gr

Υπάρχει και παιδοδοντίατρος
Η τερηδόνα δεν είναι ο μόνος λόγος για μια οδοντιατρική επίσκεψη. Ο/η παιδοδοντίατρός σας σας παρέχει μία διαρκή αξιολόγηση στις αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στη στοματική υγεία του παιδιού σας. Μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως ορθοδοντικά προβλήματα και να προτείνει θεραπεία που θα κατευθύνει τα δόντια καθώς ανατέλλουν στο στόμα. Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να έχει δόντια ελεύθερα από τερηδόνα.

Ο καθαρισμός στο ιατρείο απομακρύνει υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται πάνω στα δόντια, ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν τερηδόνα. Η φθορίωση ανανεώνει τη συγκέντρωση του φθορίου στο σμάλτο των δοντιών δυναμώνοντας τα δόντια και προλαμβάνοντας την τερηδόνα.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=6&la=1&artid=1312142&catid=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου